Psalm 22 De boodschap vers voor vers

0
1218
Psalm 22 De boodschap vers voor vers

Vandaag zullen we Psalm 22 de boodschap vers voor vers bestuderen. Net als sommige andere psalmen is Psalm 22 een gebed om hulp in moeilijke tijden. De schrijver spreekt de wens uit dat hij oneerlijk wordt behandeld door mensen die tegen hem zijn. Hij erkende het vermogen van God om ons in tijden van moeilijkheden te verlossen en schreef het toe aan een ervaring die hij eerder had gehad. Hij verlangt nu dat God hem zou redden en hem opnieuw zou helpen.

Het belangrijkste is dat psalm 22, de boodschap van vers tot vers, een profetische psalm is die het lijden van de Messias aangeeft. De psalmist, die duidelijk David was, had het voorrecht gekregen om te zien wat Christus zou moeten doorstaan ​​omwille van de mensheid, evenals de zegeningen die het zal brengen. Dit zag en profeteerde hij door middel van zijn liedjes. En dus, net zoals we in de nieuwtestamentische verslagen lezen, kunnen we deze psalm gemakkelijk in verband brengen met de pijn die onze Heer leed en hoe hij begon te smeken dat God de beker over hem heen zou laten gaan. Deze psalm is heel belangrijk voor ons als gelovigen omdat het ons helpt om ons te verhouden tot het lijden van Christus en ons helpt ons hart in soortgelijke situaties bij God uit te storten.

PSALM DE BETEKENIS VERSE DOOR VERSE.

Vers 1 & 2: Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten? Waarom ben je zo ver van mij te helpen, en van de woorden van mijn gebrul? O mijn God, ik roep overdag, maar u komt niet dichterbij; en in het nachtseizoen, en ben niet stil.

Dit verbeeldt een kreet van pijn, vooral wanneer God afstandelijk lijkt en niet bereid om onze kreten te horen. Het eerste vers is precies dezelfde uitspraak die Christus deed terwijl hij aan het kruis hing en de zonden van de mensheid droeg. De pijn en het ongemak dat hij had gedaan waren hem te veel en hij had het gevoel dat hij door de vader in de steek was gelaten. Een situatie die niet zo heel anders is dan waarmee we ook als individu worden geconfronteerd. Soms komen we op een punt van ondraaglijke uitdagingen waar het voelt alsof God zijn hulp van ons heeft teruggetrokken en het minste wat we willen dat hij voor ons doet, is onze roep te horen.

Vers 3: Maar u bent heilig, o gij die de lof van Israël bewoont.

Hoewel de schrijver in een staat van hulpeloosheid verkeerde, kon hij niet anders dan de heiligheid en trouw van God erkennen. wetende dat of het leven nu wel of niet moeilijk wordt, God altijd trouw zou blijven. En één ding is zeker, klagen zou nooit de beste gok zijn, omdat Gis niet de klachten van zijn volk maar hun lof verhoort.

Vers 4 & 5: Onze vaders vertrouwden op u: zij vertrouwden, en gij hebt hen bevrijd. Ze riepen tot u en werden bevrijd: ze vertrouwden op u en waren niet beschaamd.

Hij vertelt hoe Gods trouw leidde tot de verlossing van zijn volk uit hun jaren van slavernij. Ze hadden te lang in slavernij geleden en ze begonnen tot God te huilen en vertrouwden op hem voor bevrijding. God hoorde ze en verloste ze door zijn machtige kracht. En precies zoals zijn woord had gezegd, omdat ze naar hem opkeken, schaamden ze zich niet en waren niet beschaamd.

Vers 6: Maar ik ben een worm en geen man; een smaad van mensen, en veracht van het volk.

In tegenstelling tot de mensen die God had afgeleverd, noemt de schrijver zichzelf een door mensen verachte worm. Een worm is een reptiel dat zo hulpeloos en kwetsbaar is dat het gemakkelijk kan worden gedood; dit is wat de psalmist is zoals hij zelf is. Hij leek niet op iemand die een God had die hem kon bevrijden. Ook al leefde hij rechtvaardig en gaf hij zichzelf omwille van het volk, ze minachtten en verachtten hem in plaats daarvan.

Vers 7 & 8: Allen die mij zien lachen me uit om te lachen: ze schieten hun lip uit, ze schudden het hoofd en zeggen: Hij vertrouwde op de heer dat hij hem zou bevrijden, aangezien hij hem zou bevrijden.

Dit is een van de moeilijkste punten die we als gelovigen kunnen bereiken. Een punt waarop mensen ons beginnen te bespotten omdat we zoveel vertrouwen in God stellen. Dit was de ervaring van de psalmist en een indicatie van waar Jezus ook mee te maken zou krijgen. De mensen lachten hem uit en zeiden dat God hem zou moeten bevrijden als hij echt van hem hield. Ze vertelden hem zelfs dat hij zichzelf moest redden omdat hij de zoon van God was.

Vers 9 & 10: Maar u bent degene die mij uit de baarmoeder heeft gehaald: u hebt mij hoop gegeven toen ik op de borsten van mijn moeder was. Ik ben vanaf de baarmoeder op u geworpen: u bent mijn God uit de buik van mijn moeder.

Hier onthult de psalmist ons waarom hij zoveel vertrouwen in God stelde. Hij was vanaf zijn geboorte in de zorg van God geplaatst en sindsdien heeft God voor hem gezorgd. Hij was zijn God geweest, hij is en zal altijd blijven.

Vers 11 & 12: Wees niet ver van mij; want moeilijkheden zijn nabij; want er is niemand om te helpen. Veel stieren hebben me omsingeld: sterke stieren van Basan hebben me omsingeld.

Hij begint dezelfde God aan te roepen die hem heeft geholpen opnieuw te hulp te komen. Het gevaar doemt op en de moeilijkheden zijn nabij. Een situatie die hij omschrijft als het verzamelen van de sterke stieren van Basan. Hij roept God daarom op om hem te helpen en te bevrijden, iets wat we ook moeten doen als we ons in dergelijke situaties bevinden.

Vers 13 & 14: Ze staarden me aan met hun mond, als reizende en opgroeiende leeuw. Ik ben als water uitgegoten en al mijn botten zijn uit gewricht: mijn hart is als was; het is gesmolten in het midden van mijn ingewanden.

De psalmist beschreef het effect dat de moeilijkheden in zijn leven op hem beginnen te krijgen. Ze openen hun mond om allerlei dingen tegen hem te zeggen, waardoor zijn hart zwaar wordt. Erger nog, het begint hem ook fysiek te beïnvloeden tot het punt dat het lijkt alsof zijn botten uit het gewricht gaan. Dit was precies wat Christus ervoer in de handen van dezelfde mensen die hij kwam redden.

Vers 15 & 16: Mijn kracht is opgedroogd als een potscherf, en mijn tong kleeft aan mijn kaken; en dit heeft mij tot het stof des doods gebracht. Want honden hebben mij omsingeld: de vergadering van de goddelozen heeft mij omsingeld: zij doorboorden mijn handen en mijn voeten.

Dit beschreef enorm het lijden van Christus. Hij had op een gegeven moment erg dorst en hij eiste dat ze hem wat te drinken gaven; maar in plaats van hem water te geven, gaven ze hem azijn. Vervolgens namen ze hem mee naar het kruis en doorboorden hem met spijkers in zijn handen en voeten, waardoor hij moest lijden voor hun eigen zonden.

Vers 17 & 18: Ik mag al mijn botten vertellen: ze kijken en staren naar mij. Ze scheiden mijn kleding onder hen en ze werpen veel op mijn gewaad.

Ze martelden Christus tot het punt waarop zijn botten begonnen uit te steken, waardoor ze zichtbaar werden op zijn lichaam. Ze namen ook zijn kleding mee en verdeelden die zelf, waarbij ze er veel mee gooiden.

Vers 19 & 20: Maar wees niet ver van mij, o Heer: o mijn kracht, haast u om mij te helpen. Bevrijd mijn ziel van het zwaard; mijn lieveling van de kracht van de hond.

Hij kwam op het punt waarop hij wilde dat God het lijden van hem wegnam. Hij roept God op om hem haastig te bevrijden en niet ver van hem af te staan ​​en zijn gezicht niet van hem af te wenden.

Vers 21 & 22: Red mij uit de mond van de leeuw: want Gij hebt mij gehoord uit de horens van de eenhoorns. Ik zal uw naam aan mijn broeders bekendmaken: in het midden van de gemeente zal ik u loven.

Hij smeekt God om hem te redden en te redden uit de handen van degenen die hem willen kruisigen. Hij belooft te loven en te getuigen van Gods hulp aan de mensen als dit voor hem is gedaan.

Vers 23 & 24: Gij die de Heer vreest, prijs hem; al gij het zaad van Jakob, verheerlijk hem; en vrees hem, gij allen het zaad van Israël. Want hij heeft de ellende van de ellendige niet veracht noch verafschuwd; noch heeft hij zijn aangezicht voor hem verborgen; maar toen hij tot hem riep, hoorde hij.

Hij roept zijn broeders, de kinderen van Israël, op om God te loven, want hij is in staat de ellendigen te helpen. God wendt zijn gezicht niet af van allen die tot hem roepen; hij luistert naar ze en levert ze af.

Vers 25 & 26: Mijn lof zal van u zijn in de grote gemeente; Ik zal mijn geloften betalen voor degenen die hem vrezen. De zachtmoedigen zullen eten en verzadigd zijn: zij zullen de Heer prijzen die hem zoeken: uw hart zal voor altijd leven.

Hij verklaart nogmaals dat hij God te midden van de gemeente zal loven en niet alleen dat hij ook hun stem voor hen zal betuigen. Dus ook alle zachtmoedigen zullen hetzelfde doen en God zal hen tevreden stellen met goedheid en een lang leven. Dit was wat Jezus deed toen hij kwam. Hij verklaarde het getuigenis van God aan ons, zijn broeders, nu we geloven, kunnen we genieten van zijn goedheid.

Vers 27 & 28: Alle uiteinden van de wereld zullen gedenken en zich tot de Heer wenden; en alle geslachten van de natiën zullen voor u aanbidden. Want het koninkrijk is van de heer: en hij is de gouverneur onder de naties.

Door het getuigenis van Christus zullen alle mensen zich in aanbidding tot God wenden. God is de heerser over de aarde en over alle mensen, maar de zonde keerde de harten van de mensen van hun God af. Daarom kwam Christus, om de mensheid terug te geven aan hun heerser en om naties te herstellen aan hun koning. Door zijn lijden en het vergieten van zijn bloed werd dit mogelijk gemaakt.

Vers 29: Allen die op de aarde dik zijn, zullen eten en aanbidden; allen die naar het stof afdalen, zullen voor hem buigen; en niemand kan zijn eigen ziel levend houden.

De dood van Christus gaf ruimte aan mannen van alle kalibers om God te komen aanbidden. De rijken en de armen, geen van allen kan zichzelf in leven houden. We zien dat in de Schriften hoe Christus de armen, de rijken, de zondaars en allerlei soorten mensen tot zichzelf trok met het doel om hen met de vader te verzoenen.

Vers 30 & 31: Een zaad zal hem dienen; het zal een generatie lang aan de Heer worden toegerekend. Zij zullen komen en zullen zijn gerechtigheid verkondigen aan een volk dat geboren zal worden, dat hij dit heeft gedaan.

Ten slotte zal er vanwege de dood van Christus in elke generatie altijd een zaadje zijn dat de vader zal dienen. De mensen zullen hun trouw aan de dienst van God blijven beloven en meer nog, ze zullen de prijs blijven verkondigen die Christus voor hen aan het kruis heeft betaald. Dit is wat we vandaag als gelovigen doen, God dienen en getuigen van de dood van onze Heer Jezus.

WANNEER MOET IK DEZE PSALM GEBRUIKEN?

Ten eerste is de psalm hard nodig om het lijden te waarderen dat Christus namens ons heeft ondergaan. Voor ons persoonlijk leven kan deze psalm echter op de volgende manieren worden gebruikt:

 • Als we God nodig hebben om ons te helpen in moeilijke tijden.
 • Als we omringd zijn door de slechtheid van mensen en we verlossing nodig hebben.
 • Wanneer we ons vertrouwen in God nodig hebben om nieuw leven in te blazen.
 • Wanneer we de voordelen van Christus 'dood voor ons en al zijn goedheid tegenover ons willen vertellen.

PSALM 22 GEBEDEN.

 • Heer Jezus, ik dank u voor de prijs die u namens mij hebt betaald en voor de goedheid die het in mijn leven heeft gebracht. Wees verheerlijkt in Jezus 'naam.
 • Heer, ik vraag dat u in tijden van moeilijkheden niet ver van mij verwijderd bent, mij te hulp komt en mij kracht geeft in Jezus 'naam.
 • Vader, red mij uit de handen van degenen die mij verachten en uit de leeuwenmond in Jezus 'naam.
 • Verlos me volgens uw woord van het zwaard en bewaar mijn leven in Jezus 'naam.
 • Heer, ik dank u voor het voorrecht om u te dienen en ik verklaar vandaag dat ik u zal dienen en uw goede werken van generatie op generatie zal verkondigen in Jezus naam.
 • Ik verklaar dat ik beschermd word door elke kwaadaardige aanval van de Nacht in Jezus naam
 • Vader, ik verklaar dat mijn ziel in u behouden is, daarom kunnen mijn vijanden mij niet in Jezus naam kwellen.
 • Ik laat de engelen van de Heer los om mij in Jezus naam te verbinden met mijn lothulpen
 • Ik zal nooit in Jezus 'naam stranden
 • Ik zal in Jezus naam nooit hulp in het leven missen

advertenties
Vorige artikelPsalm 2 Betekenis vers voor vers
Volgende artikelPsalm 1 Betekenis vers voor vers
Mijn naam is Pastor Ikechukwu Chinedum, ik ben een man van God, die gepassioneerd is over de beweging van God in deze laatste dagen. Ik geloof dat God elke gelovige een vreemde volgorde van genade heeft gegeven om de kracht van de Heilige Geest te manifesteren. Ik geloof dat geen enkele christen onderdrukt mag worden door de duivel, we hebben de kracht om in heerschappij te leven en te wandelen door middel van gebeden en het Woord. Voor meer informatie of advies kunt u contact met mij opnemen via chinedumadmob@gmail.com of Chat met mij op WhatsApp en Telegram op + 2347032533703. Ik zal u ook graag uitnodigen om lid te worden van onze krachtige 24-uurs gebedsgroep op Telegram. Klik op deze link om nu lid te worden, https://t.me/joinchat/RPiiPhlAYaXzRRscZ6vTXQ. God zegene je.

LAAT EEN ANTWOORD ACHTER

Vul hier uw reactie!
Vul uw naam hier